Yerebatan Sarnıcı Gezi Rehberi
İstanbul'un Derin Sırları Yerebatan Sarnıcı
İstanbul'un Fatih Semtinde bulunan Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un popüler konumlarından biridir. Tarih kokan sokakları, büyüleyici mimarisi ve eşsiz kültürü ile birçok yerli ve turist gelmektedir. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un tarihi sırlarını barındıran, gizem dolu bir yer altı yapısıdır.
Yerebatan Sarnıcı’nın Tarihi ve Mimari Özellikleri
Roma’dan Bizans’a, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan 1500 yıllık bir tarihe sahip olan Yerebatan Sarnıcı, su depolama amacıyla tasarlanmış devasa büyüklükte olan bir yeraltı yapısıdır. Roma döneminde inşaat edilen ve Iustinianus tarafından idare merkezi olan Büyük Saray ve etrafındaki binalara su sağlamak amacıyla kentin merkezinde inşa edilmiştir.
Geçmiş Tarihi Kaynaklara göre Yerebatan Sarnıcı’na su Hadrianus isale hattından gelmektedir. Yaklaşık 10 bin m² alan kapladığını bilinmekte olup 140 m uzunluğunda ve 65 m genişliğinde olup 80 bin m³ su depolayabilme kapasitesine sahiptir. Toplamda 336 sütun ve 12 sıra halinde dizilmiş bu sütunlar, Yerebatan Sarnıcı'nın çarpıcı atmosferini oluşturur. Sütun başlıkları ise Roma coğrafyasının andırmaktadır.
Yerebatan sarnıca başka yerlerden Simgesel yapılar getirilerek bir mimari yapısına farklılık katmıştır. Bunlardan bir tanesi Gözyaşı sütünü gibi farklı bir konumdan getirilerek mimari yapısına yeniden işlev dirilmiş. Osmanlı döneminde ise Yerebatan sarnıcı Petrus Gyllius inceleme yapmış ve insanların evlerinin altında kaldığı için su çekmek için kullanıldığını diye söylendiği biliniyor.
Yerebatan sarnıcı Osmanlı Dönemin Mimarlarından Kayserili Mehmet Ağa tarafından İlk kez revize olmuştur. Daha sonra Osmanlı Padişahı olan II. Abdülhamit tarafından ikini kez revize olmuştur. 1955- 1960 yılında ise 9 sarnıç riskli olduğu için güçlendirme yapılmıştır. Daha Sonra 1985-1987 yılları arasın o dönemin İstanbul belediyesi kapsamlı bakım onarımı ve araştırma çalışmaları yapılmıştır. Bu Çalışmalar sırasında Medusa başları bulunmuştur. Revize ve kapsamlı araştırmalar 1987 yılında bitmiş ve Müze olarak ziyaretçilerine açılmış burada birçok etkinlik ve sergiler düzenlenmiştir.
Yerebatan sarnıcı Müzesi Son olarak İBB tarafından 2016 yılında Kapsamlı bakım ve restorasyon çalışmaları başlatılmış fakat 2019 sonuna kadar restorasyon çalışmaları bir türlü ilerleme olmamıştır. Daha Sonra 2020 yılında bazı bilimsel çalışmalar yapılmış ve depreme yetersizliğinden dolayı güçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yerebatan Sarnıcı 2022 yılında Yeniden ziyaretçilerine açıldı.
Ters Medusa Sütunu
Yerebatan Sarnıcı'nın en çarpıcı özelliklerinden biri, sütunlarının bazılarının Medusa başlı olmasıdır. Bu sıra dışı detaylar, mimarinin zenginliğini ve tarihini vurgular. Ziyaretçiler, bu sarnıcın içinde dolaşırken, yüzyıllar öncesine yapılmış bir zaman yolculuğuna çıkarlar.
Turistik Bir Cennet
Yerebatan Sarnıcı İstanbul'un önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir. Eğer İstanbul'u ziyaret ediyorsanız, Yerebatan Sarnıcı'nı görmek için bir gün ayırmalısınız. Tarihi derinlikleri, gizemli atmosferi ve eşsiz mimarisiyle, bu yeraltı sarnıcı sizi büyüleyecek. İstanbul'un kalbindeki bu antik yapıyı keşfetmek için hazır olun ve unutulmaz bir tarih yolculuğuna çıkın!
İstanbul'un gizem dolu atmosferini yaşamak için Yerebatan Sarnıcı, tarih severler ve macera arayan gezginler için ideal bir destinasyondur. Bu antik su yapısı, İstanbul'un zengin tarihini keşfetmek isteyen herkese kapılarını açmaktadır. Unutulmaz anılar biriktirmek ve tarihi derinliklere inmek için, Yerebatan Sarnıcı keşfedin!
Yerebatan Sarnıcı 2024 Giriş Ücretleri
Giriş Ücret Fiyatları
09.00-18.30 saatleri arası bilet Fiyatları
- Yerli Misafir: 80 TL
- Yabancı Misafir: 600 TL
- Öğrenci: 30
19.30-22.00 saatleri arası bilet fiyarları
- Yerli Ziyaretçi: 250 TL
- Yabancı ziyaretçi: 1.000 TL
- Öğrenci: 100 TL
Yerebatan Sarnıcı ilgili Kısa Bilgiler
- 19.30-22.00 saatleri arasında ziyaret etmek isterseniz biletiniz saat 19:30 da Yerebatan sarnıcı gişesinden alabilirsiniz.
- Yerebatan Sarnıcı 18.30-19.30 saatleri arasında ziyarete kapalıdır.
- İndirimli ve ücretsiz girişler için kimliğinizi mutlaka yanınızda olsun bu durum Online indirimli bilet içinde uygulanmaktadır. Çünkü girişte göreli arkadaşlara talebi olmaktadır.
- Yerebatan Sarnıcında Müze Kart geçmemektedir.
- Ödemeleriniz Kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Başka para biri ( Döviz ) Geçmemektedir.
- Yerebatan Sarnıcı giriş biletlerini Passo’dan online olarak satın alma işlemi yapabilirsiniz.
- Satın alınan biletler aynı gün içerisinde sadece bir kez giriş hakkı vardır. Bilet iadesi olmamaktadır
- Çocuk, fiziksel ve görme engelliler ile engel oranı %70 ve üzeri olan engelli vatandaşlarımıza girişler ücretsizdir. (Kimlikleri Mutlaka yanında olmalıdır ve ziyaret saatleri 09.00-18.30 arasındadır)
- Eğer grup halinden ziyaret etmek istiyorsanız seyahat öncesi randevu alınması gerekmektedir.
- Güvenlik durumu ve aşırı yoğunluktan dolayı büyük eşyaların girişi yasaktır.
Yerebatan Sarnıcı Nerede? Nasıl Ulaşırım?
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un popüler ve Tarihi izlerinin olduğu yer almaktadır. Özellikle Sultanahmet Meydanı'na oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır.
Adres: Yerebatan Caddesi, 34410 Sultanahmet/Fatih/İstanbul, Türkiye
Tel: +90 (212) 222 28 82
Mail: [email protected]
Harita: Konum İçin Tıklayınız
Ulaşım Seçenekleri:
- Toplu Taşıma: İstanbul'da bulunan T1 Tramvay Hattı, Yerebatan Sarnıcı'na ulaşım için uygun bir seçenektir. Sultanahmet Tramvay İstasyonu'ndan yürüyerek sadece birkaç dakika içinde sarnıca ulaşabilirsiniz.
- Özel Araç: Eğer şahsi aracınız varsa veya taksi kullanmayı tercih ediyorsanız, Yerebatan Sarnıcı, şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunduğu için kolayca ulaşılabilir. Ancak, şehir trafiğini göz önünde bulundurmak önemlidir.
- Kiralık Araç: İstanbul Fatih, Sultanahmet konumlarından arabakirala.com.tr web sitesinden araç kiralama rezervasyonu yapıp gezi rotalarınıza konfor ve renk katabilirsiniz.