From The World

Karekod (QR Kod) Nedir?

17.02.2023
Contents [show]

Karekod (QR Kod) Nedir?

Karekod, Denso Wave tarafından 1994 yılında Japonya'da geliştirilen iki boyutlu bir koddur. QR kodları, geleneksel barkodlardan farklı olarak her iki yönde de bilgi depolayabilen ve böylece daha fazla bilgi depolayabilen barkodlardır. Ürün ve parçaların bilgi ve özelliklerini kaydeden bu teknoloji, barkod teknolojisinin devamı niteliğindedir.

Karekod (QR Kod)

 Başlangıçta üretim sırasında araçların takibini kolaylaştırmak için geliştirilen sistem, parçaların yüksek hızda taranmasını ve tanımlanmasını sağladı. Zamanla diğer alanlara da ulaşan Karekod Teknolojisi, Türkiye'de ilk kez ilaçların paketlenmesi ve paketlenmesi için kullanılan ve zorunlu hale gelen bir karekodtur.

Karekod (QR Kod)

Karekod (QR Kod) Nedir? 

Hızlı yanıt anlamına gelen QR kodu olarak da bilinen bir QR kodu, iş ve zamanı en aza indirmek için bilgileri kare veya dikdörtgen bir simgede gizleyecek şekilde yapılandırılabilir. Bir okuyucu yardımıyla yorumlayarak ve içerdiği bilgileri elektronik ortama aktararak zamandan ve emekten tasarruf sağlar. QR kod teknolojisinde kullanılan birçok sistem bulunmaktadır. Ancak bunların en bilineni ve en çok kullanılanı QR Code, DataMatrix Code ve Aztec Code'dur.

Karekod (QR Kod)

QR kodu, dijital bir cihaz tarafından kolayca okunabilen ve bilgileri kare bir ızgarada pikseller halinde depolayan bir barkod türüdür. QR kodları, bilgileri kodlamak ve bir bilgisayarda hızlı bir şekilde bulmak için kullanılan koyu veya açık piksellerin kare dizileridir. QR kodları, noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere yaklaşık 7000 sayı veya yaklaşık 4000 karakter saklayabilir. Telefon numaraları veya internet adresleri gibi bilgileri de kodlayabilir. Her bir QR kodunun düzeni, içerdiği bilgilere göre değişir ve bu, siyah modüllerinin düzenini değiştirir.

Categories : From The World