Automobile World

Araç klima Gazı Hakkında

14.02.2023
Contents [show]

Araç klima Gazı Hakkında

Araç klima Gazı

Klima, doğrudan araca entegre edilen sistemlerden biridir. Soğutucu bir gaz olarak kabul edilebilir ve sistemin çalışması için gerekli bir faktördür. Soğutucu, özellikle bir araçta soğuk hava oluşturmak için kullanılan bir gazdır. Aracı çalıştırdıktan sonra motor belirli bir sıcaklığa ulaşır. Araçta klima devreye girdikten sonra devreye giriyor. Gerekli sıcak hava hızla dışarıdan alınır ve araca iletilir. Soğuk havalarda klima gazı da kullanılmaktadır. Soğutucu, soğutma etkisi sağlayan özel bir gazdır. Tetrafloroetan gazı yaygın olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar kaliteli bir klima olsa da bir aracın klimasının gaz değeri her yıl düşmektedir. Burada gaz kontrolü her zaman çok önemlidir.

Araç Klima Gazı Dolumu 

Klimalar, yılın herhangi bir zamanında araba kullanırken kullanılır. Özellikle yaz ve kış aylarında otomatik klimalar sayesinde araç içerisinde araç kullanırken süreç daha konforlu geçmektedir. Kabinin hava sirkülasyonu sırasında kabin havasını aracın kliması ile soğutmak mümkündür. Otomatik soğutucu, daha konforlu bir kabin ortamı için klimanın soğutma kapasitesini artırmaya yardımcı olur. A/C kompresörü motora kayış tahriklidir; Soğutucu gazı soğutma sistemine zorlar, basıncını yükseltir ve sisteme pompalar. Gaz, basıncının ve sıcaklığının düştüğü valfe zorlanır. Yeni soğutulmuş gaz, yolcu bölmesi içindeki evaporatörde dolaşır. Sonuç olarak, araca gazla soğutulan hava üflenir ve bu da kabin içini soğutur. Geri dönüştürülen gaz kompresöre geri döner ve çevrimi yeniden başlatır

Araç Klima Gazı Dolumu 
  • R22 gazı Bu tip gaz eski araçlarda kullanılmaktadır. R22 gazı yazdırmak için öncelikle gaz sayacı ile gaz değerini ölçmelisiniz. Ölçüm sonucunda ne kadar gazın eksik olduğu belirlenir ve buna göre gaz basıncı uygulanır. Gaz dolumu için oto servislerinde özel gaz dolum odası bulunmaktadır.
  • Yeni nesil araçlarda R22 gazı terk edilerek araba klima gazı olan R410 kullanıldı. Sistem olarak daha etkili sonuç vermesine rağmen kimyasal içeriğidir. İlk olarak, gaz bir vakum sistemi tarafından emilir. Gaz daha sonra azalan gram sistemine göre ayrılır. Fakat bu işlemler gaz yapılarına göre değişiklik gösterdiği için profesyonellere bırakılmıştır. Gaz doldururken klimanın gaz tüpü kontrol edilmelidir. Tüpte bir kaçak tespit edilirse, aracınızın tam olarak çalışmaması veya dolum sırasında tam olarak dolum yapamaması gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle klimanın gaz tüpü dolumdan önce ve dolumdan sonra kontrol edilmelidir.
Araç Klima Gazı Kontrolu

Araç Klima Gazı Bitince Ne olur?

Klima durduğunda aracın içi soğumaz. Klima sıcak hava çekemez. Sonuç olarak, kötü çalışan klimalar, özellikle yaz aylarında araç içinde vakit geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı, yaz aylarının sıcağında kabinde geçirilen sürenin keyifli geçmesini sağlar. Gerekli klima onarımı, klimaların bakımı zamanında yapılmazsa pahalı bir hizmet olabilir. Önlemler alınarak ve belirli aralıklarla bakım yapılarak olası maliyetlerin önüne geçilebilir. Klimayı belirli aralıklarla dezenfekte etmekte de fayda var.

Tüm araçların net bir kullanım ömrü yoktur. Kullanım ömrü genellikle araç sahibi tarafından aşılır. Araç sahibinin gerekli bakımları yapması durumunda tüm araç donanımı etkin bir şekilde kullanılabilir. Bu nedenle denetimler çok önemlidir.

Categories : Automobile World