Automobile World

Otomatik Vites Harflerin Anlamları Nedir?

05.04.2023
Contents [show]

Otomatik Vites Harflerin Anlamları Nedir?

Vites değişimlerinin sürücü müdahalesi olmadan sağlandığı bir vites değiştirme sistemine otomatik şanzıman denir. Otomatik şanzımanlar genellikle 5 ila 7 vitese sahiptir. Bunlardan bazıları sayılarla işaretlenirken, diğerlerinde işlevlerini belirten harfler vardır. Otomatik şanzıman, sürücü müdahalesi olmadan hızı ve çekişi ayarlamak için vitesleri kontrol edebilen bir araç türüdür. Otomatik şanzıman sistemine sahip bu araçlarda hareket için sadece gaz ve fren pedalları kullanılmaktadır. 

Otomatik Vites Harfleri

Otomatik Vites Harflerin Anlamları Nedir?

Otomatik vites kolu üzerindeki harf ve rakamlar aracınızın modeline göre değişiklik gösterebilir. Ancak tüm araçlarda kullanılan harfler de vardır. Otomatik vites değiştiriciler genellikle P, D, R, N, M, S harflerine ve 1, 2, 3 vb. rakamlara sahiptir. 

Gelin birlikte otomatik vites her harfin ve rakamın anlamını öğrenelim.

Otomatik Viteste P( Park Konumu) Ne Demek?

Otomatik Vites Harflerinin Görseli

Arabanızı park etmek istiyorsanız, geçişte "P" konumunu kullanmalısınız. P konumu çıkış milini kilitler ve taşıyıcının hareket etmesini engeller. Bu, park direği adı verilen küçük iç parçalar yardımıyla yapılır. Bu, çıkış mili üzerinde bir takoz görevi görür ve aracı durdurur. Park ederken, el frenini çekin ve ardından "P" konumuna getirin. Bu sayede şanzıman araç yüklerine maruz kalmaz ve otomatik şanzımanın ömrü uzar.

Otomatik Viteste R ( Geri Konumu) Ne Demek?

Otomatik şanzımanlarda P, vites değiştirme anlamına gelir ve "park ayarı" anlamına gelir. P harfine geçmek şanzıman dişlisini kilitleyerek aracın tekerleklerinin ileri veya geri dönmesini engeller. Otomatik şanzımanda P, aracı park ederken veya dengelerken kullanılan ayardır.

Otomatik Viteste N (Nötr, Boş) Ne Demek?

Daha az kullanılan N konumu, aracı boşa almak için kullanılır. N konumu, otomatik şanzımanı tahrik tekerleklerinden ayırır ve öncelikle trafikte kırmızı ışıkta beklerken aracı çekmek veya itmek için kullanılır.

Otomatik Viteste D (Sürüş) Ne Demek?

Otomatik Viteste D

Otomatik şanzımanlar için D harfi "Sürüş" veya sürüş modu anlamına gelir. D ayarı, arabayı ileri götürmek istediğinizde yapılan ayardır. Gaz pedalına basarsanız ve arabayı hızlandırmak isterseniz motor devri yükselir ve otomatik şanzıman sayesinde kademeli olarak daha yüksek viteslere geçer.

Otomatik Viteste 1, 2 ve 3 Nedir?

Otomatik şanzımanlı araçlarda hız ayarı otomatik olabiliyor ancak bazılarında vites kolunda "L-2-3" veya "1-2-3" seçeneği bulunuyor. Bu vites ayarlamaları, aracın dik yokuşlarda ve ıslak ve karlı koşullarda çekişini kaybetmesini önlemek ve daha güvenli sürüş sağlamak için gerekli olabilir.

Otomatik Viteste Artı (+) ve Eksi (-) Nedir?

Direksiyondan vites değiştiren çoğu arabada + ve - sembollü düğmeler bulunur. Genellikle + sağ taraftadır. Başka bir deyişle, bu bir vites büyütmedir. Sol - vites küçültme anlamına gelir.7

Otomatik Viteste M Ne Demek?

Otomatik Şanzıman M Harfi (Manuel) Aracı düz vites moduna almak için kullanılır. Triptonik yarı otomatik araçlar için mevcuttur.

Otomatik Viteste S (Sport) Ne Demek?

Otomatik Viteste S

Arabayı yüksek hızda sürmek istiyorsanız, "S" vites konumunu kullanabilirsiniz. Spor, yol tutuşu, yüksek devirlerde vites değiştirmek anlamına gelir. Diğer viteslere göre en yüksek olan bu vites konumunda yakıt tüketimi yüksektir.

Categories : Automobile World