From The World

KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi ) Nedir?

11.03.2023
Contents [show]

KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi ) Nedir?

KABİS Emniyet genel müdürlüğü tarafından 03.10.2015 tarihinde devreye sokulmuş bir güvenlik sistemidir. KABİS kiralık  araç bildirim sistemi araç kiralama hizmeti veren firmaların, kiraladıkları araç bilgilerini şirket yetkilileri tarafından aracı kiralayan kişinin kimlik bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Web sitesine girerek İnternet üzerinden anlık olarak KABİS (kiralık araç bildirim sistemi) 'ne kayıt edilir.

KABİS

KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi ) Neden Kullanılmalı?

KABİS güvenlik sistemindeki amaç hem araç kiralama hizmeti veren şirketlerin hem de aracı kiralayan kişinin bir sorunla karşılaşmamasıdır. Örneğin, hırsızlık gibi doğabilecek her türlü yasa dışı işlemleri takip için kullanılan KABİS anlık olarak kolluk kuvvetlerine bildirmek zorundadır. Bu sayede araç kiralayan kişinin her hangi bir suça  dahil olması durumunda EGM tarafından tespit yapılabilecektir.

KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi ) Nasıl Üye Olunur?

KABİS güvenlik sistemine üye olmak için araç kiralama firması yetkililerinin, sahip oldukları işyerine ait Ruhsat ve Vergi levhası ile beraber bulundukları Polis merkezi Amirliği, Asayiş Şube Müdürlü yada en yakın karakoldaki ilgili birime başvurması yeterlidir. Başvuru işlemleri gerçekleştikten sonra sizlere  üyelik formu verilir. İstenilen Evraklarla beraber bu formu doldurup teslim edilir. KABİS kayıt olacak firmadaki bilgisayarın IP numarasını sabit olması gerekiyor. EGM şubesine diğer istenilene evraklara beraber bilgisayar IP numarasını getirmeyi unutmayın. Çünkü  sadece bu IP numarasındaki bilgisayara yetki verilecektir. Başvuru yapıldıktan sonra EĞM tarafından sizlere e-posta adresinize üye kodu ve parolanız gönderilir. Bu bilgilerle KABİS sistemine giriş yapabilirsiniz.

Kiralık Araç Bildirim Sistemi

KABİS (Kiralık Araç Bildirim Sistemi ) Cezası Ne Kadar?

Kiralık Araç Bilgi Sistemi'nde (KABİS) kimliğini beyan etmeyen, yanlış bilgi giren ve KABİS'e kayıt olmayan firmalar para cezası ile cezalandırılır. Tüm araç kiralama firmaları için geçerli olan KABİS cezası birçok faktöre göre yazılmaktadır. Cezalar suçluya göre değişmekle birlikte ortalama para cezası 10 bin TL. Özlük beyanının KABİS ikinci kez gönderilmemesi halinde ticari kiralama şirketinin faaliyet ruhsatı geçersiz sayılacaktır. KABİS yaptırımlarına itiraz etmek isteyen şirketler, yaptırımların uygulandığı tarihten itibaren 15 gün içinde Bölge Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda adli sicil kayıtları, tarihler, itiraz yapanın kimlik ve ikametgâh bilgileri yer almalıdır.

Categories : From The World