Art and Culture

Heybeliada İsmet İnönü Evi Ve Müzesi

09.10.2023
Contents [show]

Heybeliada İsmet İnönü Evi Ve Müzesi

Heybeliada'daki İsmet İnönü Evi, Türkiye'nin önemli tarihî mekanlarından biridir. İsmet İnönü'nün evinin asıl adı Mavromatakis köşkü'dür. İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olup, uzun yıllar boyunca önemli siyasi roller üstlenmiş bir devlet adamıydı. İnönü, 1884 yılında Heybeliada'da doğmuştur.

İsmet İnönü Müzesi
İsmet İnönü Müzesi

1924 yılında rahatsızlanan ismet Paşa'ya doktorlar dinlenmesini tavsiye etti. Güzel havasıyla bilinen Heybeliada, dinlenme amaçlı tercih edildi. Yunan mimarisine  sahip olan bu ev mobilyaları ile birlikte kiralanmıştır. Uzun yıllar burayı tatil evi olarak kullanan ismet paşa , 1934 yılında burayı satın almıştır.

Türkiye'nin ilk Başbakanlığında daha sonra ‘da Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanlığı yapmış olan İsmet İnönü'nün ailesi tarafından yönetilen İnönü Vakfı'na bağlı olarak müze olarak kullanılmaktadır.  Kendilerine Mustafa Kemal Atatürk tarafından evin mobilyaları hediye edilmiştir. Müzedeki tüm eşyalar bu döneme aittir. Birinci katta bir oturma, mutfak ve bir kaç oda bulunmaktadır. ikinci katta ise çocuklarını odaları ve İsmet Paşa ve eşi Mevhibe hanım odaları bulunmaktadır. 

İsmet İnönü Müzesi
İsmet İnönü Müzesi Yemek Masası

İsmet İnönü'nün Heybeliada'daki evi, büyük bir bahçe içinde konumlanmış ve Boğaz bağlantısı hakim bir konumda bulunmaktadır. Ev, İnönü'nün yaşamına dair çeşitli objeler, fotoğraflar ve belgelerle donatılmıştır. Heybeliada'ya sevgilinizle veya ailecek, geldiyseniz muhakkak İsmet İnönü müzesine uğramalısınız.

İsmet İnönü Müzesi
İsmet İnönü Müzesi Mutfak

Heybeliada İsmet İnönü Evi Ve Müzesi Nasıl Gidilir?

Heybeliada'ya gitmenin tek yolu deniz yolu ile ulaşılmaktadır. Özellikle yaz ayları bir çok yerli ve turist ziyaret etmektedir. Heybeliada'ya bir çok noktadan deniz otobüsü seferleri düzenlenmektedir. Heybeliada'yaDentur, Turyol, Mavi Marmara, Prens Tur  ve İstanbul şehir hatları seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır.

  • Eminönü-Heybeliada: (şehir hatları vapurları ile gece 12 kadar seferleri bulunmaktadır.) yaklaşık 90 dakika sürmektedir.
  • Eminönü- Heybeliada: (Turyol firmasına ait vapur ile sabah 09.00 Akşam 19.00'ye kadar seferleri bulunmaktadır.)

 

  • Kadıköy-Heybeliada: (şehir hatları vapurları ile gece 12 kadar seferleri bulunmaktadır.)
  • Kadıköy-Heybeliada: (Turyol firmasına ait vapur ile sabah 09.00 Akşam 19.00'ye kadar seferleri bulunmaktadır.)

 

  • Bostancı-Heybeliada: (şehir hatları vapurları ile gece 12 kadar seferleri bulunmaktadır.)
  • Bostancı-Heybeliada: (Mavi Marmara firmasına ait deniz teknesi ile sabah 06.40 Akşam 00.15'ye kadar seferleri bulunmaktadır.) 1 saat arayla seferler düzenlenmektedir.

 

  • Kartal-Heybeliada: (prens tur firmasına ait vapur ile sabah 06.00 Akşam 21.00'ye kadar seferleri bulunmaktadır.) 
  • Bakırköy-Heybeliada: (Turyol firmasına ait vapur ile haftanın 7 günü gidiş-dönüş tek seferleri bulunmaktadır.) 

 

  • Yalova-Heybeliada: (Dentur Avrasya firmasına ait vapur ile sabah 10.30 Akşam 18.00'ye kadar tek seferleri bulunmaktadır.)
  • Avcılar-Heybeliada: (Dentur Avrasya firmasına ait vapur ile sabah 9.15 Akşam 17.30'ye kadar gidiş- dönüş tek seferleri bulunmaktadır.)

Adres: Heybeliada, Refah Şehitleri Cd. No:67, 34973 Adalar/İstanbul

  • İsmet İnönü Müzesine giriş ücretleri ücretsizdir.

İsmet İnönü Müzesin Açılış ve Kapanış Saatleri:

Salı10:00–17:00
Çarşamba10:00–17:00
Perşembe10:00–17:00
Cuma10:00–17:00
Cumartesi10:00–17:00
Pazar10:00–17:00
PazartesiKapalı

 

Categories : Art and Culture