City Guide

Çanakkale Gezi Rehberi

24.01.2023
Contents [show]

Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale 

Çanakkale, tarihi ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer şehirlerden biridir. Mavinin yeşille buluştuğu bu ülkelerde denize girilecek çok güzel yerler olduğu gibi tarihe tanıklık edilecek yürek burkan yerler de var... Şehri doyasıya yaşamak için araç kiralamanız gerekiyor. Çünkü birbirinden uzakta olan ve  mutlaka gezilmesi gereken harika duraklar var.

Çanakkale'de Görülmesi Gereken Yerler

Cumhuriyet tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Çanakkale'de ilk görülecek yerler tabi ki Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ve Şehitler Anıtı oluyor. Araba ile seyahat ediyorsanız Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Askeri Merkezi ve Şehitler Anıtı'na rehberli turlar alabilirsiniz. Ayrıca bu noktalara düzenli olarak otobüs seferleri düzenlenmektedir. Dilerseniz rehberli turlarla bu tarihi bölgeyi yakından tanıyabilirsiniz. Daha sonra Çanakkale sahilinde yürüyüş yaparak Truva filminde kullanılan tahta atı ve Truva şehir maketini görebilirsiniz.

Çanakkale Şehitlik Abidesi

 Uygarlıkların beşiği sayılan ve 9 kentin üst üste kurulduğu Troya antik kentinin kalıntılarını gezmenizi tavsiye ederiz. Tarihi daha yakından tanımak isteyenler, Çanakkale Savaşları'ndan kalma eserlerin, askeri üniformaların ve yazıların sergilendiği Deniz Müzesi'ni ziyaret edebilir; Truva, Assos ve Troas bölgelerinde yapılan kazılarda keşfedilen antik kalıntıların sergilendiği Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne göz atın. Çanakkale Savaşları sırasında türkülere konu olan ünlü Aynalı Çarşı'nın bulunduğu tarihi Çarşı Caddesi'ni de gezi rotanıza eklemelisiniz.

Çanakkale'ye Özgün Yemek lezzetleri

Çanakkale'nin eşsiz lezzeti peynir helvasını denemeden bu güzel şehirden ayrılamazsınız. Ayrıca sardalya en güzeli Çanakkale'de Ege Denizi'nin sularında yenilebilir ve eşsiz yöresel lezzetin damaklarınızda unutulmaz bir iz bırakacağına eminiz. Bölge hamur işleriyle ünlü. En meşhurları kaymaklı lorlu biber böreği  kabaklı sarozlu böreği ve Gelibolulu böreğidir. Bozcaada'daysanız meşhur patlıcanlı böreği ve lezzetli dondurmalarını deneyin.

Çanakkale Turuva Atı

Çanakkale'de Keşfedilecek Konumlar

Çanakkale'ye yolunuz düşerse çam kokulu güzel ormanların arasından Kaz dağlarına doğru yürüyerek Ege Denizi'nin panoramik manzarasını sunan Zeus Sunağı'na çıkmayı unutmayın. Sabah yapsanız bile önceden civar köylerde harika bir kahvaltının tadını çıkarmayı unutmayın. Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale Ayvacık ilçesinde yer almaktadır. Burada eski taş değirmenlerin nasıl çalıştığını, zeytin işlemede kullanılan aletleri görebilir, satın alabilirsiniz. Adatepe baharatlarının yanı sıra zeytin ve zeytin ürünlerini de bulabilirsiniz. Bozcaada ve Gökçeada'ya Çanakkale'ye feribotla da ulaşılabilir. Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, 3-4 günlük bir kıyı tatili için ideal fırsatlar sunuyor. Zeytinliköy ve Dereköy gibi güzel eski Rum köyleri var. Zeytinliköye giderseniz meşhur sakızlı muhallebinin tadına bakabilir, Dereköyün tarihi taş evlerini ve çamaşırhanelerini görebilirsiniz. 

Çanakkale Kalesi

Gökçeada'da konaklamak için merkeze yakın olan Kaleköy'ü ya da plajlara yakın olan Şirinköyü tercih edebilirsiniz. Bozcaada'yı seçerseniz burada 1 veya 2 gün yeter. Polente fenerini görmek, yel değirmenleri eşliğinde gün batımını izlemek Bozcaada'da yapabileceğiniz klasik aktivitelerdir. Çanakkale'ye gidebileceğiniz bir diğer rota ise Assos. M.Ö 1000 yıl sonra yerleşimin başladığı Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Burada şehrin en yüksek noktasında bulunan Athena Tapınağı'na çıkıp Behramkale Çarşısı'nı gezmenizi öneririz. Geceleme için Kadırga Körfezi çevresindeki otel ve pansiyonlara göz atabilirsiniz.

Çanakkale Araç Kiralama?

Çanakkale, tarihi ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer şehirlerden biridir. Bu eşsiz ülkede denize girilecek çok güzel yerler yanı sıra mavinin yeşille buluştuğu ve tarihi deneyimleyebileceğiniz heyecan verici yerler var... Şehri doğru düzgün gezmek için araba kullanmanız veya araba kiralamanız gerekecek. Çünkü uzak yerlerde ziyaret edilecek harika istasyonlar var.

Categories : City Guide