From The World

Adaptif Hız Sabitleyici Nedir?

23.02.2023
Contents [show]

Adaptif Hız Sabitleyici Nedir?

Adaptif Hız Sabitleyici sistemi, otomatik hız sabitleyiciye dönüştürüldü. Bu sistem, otomotiv dünyasında uzun süredir kullanılan seyir kontrolünün geliştirilmiş bir versiyonudur. Adaptif hız sabitleyici, otonom aracın belirli bir hızda sürmesini ve öndeki araçla takip mesafesini korumasını sağlar. Takip mesafesi azaldıkça araç ayarlanan maksimum hızı düşürür. İzleme açması sıfırlandığında, geri hızı artırır ve ayarlanan hızda devam eder. Bu, otoyollar gibi yoğun trafiğin olmadığı özellikle uzun yolculuklarda sürücüye rahatlık sağlar. İngilizce'de Uyarlanabilir Hız Kontrolü anlamına gelen ACC kısaltmasıyla da bilinir.

Adaptif Hız Sabitleyici

Adaptif Hız Sabitleyici Nasıl Kullanılır?

Adaptif Hız Sabitleyici  aracın önündeki bir radar sensörü kullanarak trafiği izler. Takip mesafesini ve hızını sürücü belirler. Öndeki aracın yavaşladığı veya şerit değiştirdiği durumlarda araç biraz yavaşlar ve ön boştayken ayarlanan hıza döner. Araç uzun süre bekliyorsa, gaz pedalına kısaca basılarak ACC etkinleştirilir. 

Adaptif Hız Sabitleyici

Böylece yoğun trafikte bile konforlu bir sürüş sunar. 80 km/s hızla giden bir araç 110 km/s hızla giden bir araca yaklaşırsa, adaptif cruise control 80 km/s hızla giden aracın hızına göre aracın hızını ayarlar. Araç 2. seride önü boş geçerse tekrar hızlanır. Sürücü hızlanmamalı veya fren yapmamalıdır. Böylece, sürücü dikkatsiz olsa veya kenardan izlese bile, uyarlanabilir hız sabitleyici sayesinde sürüş daha güvenli hale gelir. ACC sisteminin devreye girdiği hız aralığı marka ve modele göre değişir. Uyarlanabilir hız sabitleyici, birçok araçta bir seçenek olarak mevcuttur.

Adaptif Hız Sabitleyici Göstergesi

Adaptif Hız Sabitleyici  Çeşitleri 

  • Radar Tabanlı Sistem (Bu sistem, aracın etrafındaki plastik bir şerit üzerine yerleştirilmiştir. Bir radar sensörü ile mesafeyi algılar.)
  • Lazer Tabanlı Sistem (aracın ızgarasına büyük bir kutu yerleştirilerek uygulanan bir sistemdir. Lazer teknolojisini kullanarak aracın mesafesini algılar. Yağışlı ve kötü hava koşullarında etkinliği düşüktür.)
  • Lidar Sistem (Bu teknoloji ile lazer ışınları, nesneler veya transfer yüzeyi arasındaki mesafeyi ışık hızında ölçer.)
  • Binoküler Bilgisayar Görme Sistem (Aracın dikiz aynasına yerleştirilmiş küçük kameralar ile çalışır.)
  • Tahmine Dayalı Sistemler (yakındaki araçların hareketini tahmin etmek için duyusal bilgileri kullanan bir ACC çeşididir. Başka bir araca yaklaştığınızda sistem devreye giriyor ve aracı yavaşlatıyor.)
Adaptif Hız Sabitleyici Görseli

arabakirala.com.tr ile Araç Kiralama

Son zamanlarda turistik bölgelere ulaşım kolaylığı için araç kiralama talebinin artması ve arabakirala.com.tr müşteri memnuniyetine önem vererek günün her saatinde bütçenize uygun bir araç kiralayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygulama üzerinden konum ve tarih bilginizi girmek; Ardından bütçenize ve ihtiyacınıza uygun aracı ön ödemeli bir şekilde kiralayabilirsiniz.

Categories : From The World