Otomobil Dünyası

Türkiye'de Bulunan Otomotiv Fabrikaları Nerededir?

01.04.2024
İçerikler [göster]

Türkiye'de Bulunan Otomotiv Fabrikaları Nerededir?

Türkiye’de Bulunan Otomotiv Fabrikaları Hakkında

Türkiye, dünya genelinde önemli bir otomotiv üreticisi konumundadır. Ülkede birçok uluslararası otomotiv şirketinin üretim tesislerine sahiptir. Bu fabrikalar hem yerel piyasayı destekliyor hem de ihraç etmek için üretim yapıyor. 

İşte Türkiye'de bulunan bazı önemli otomotiv fabrikaları;

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (Bursa)

Fiat ve Koç Holding'in ortak girişimi olan Tofaş, Bursa'da bulunmaktadır. Yıllık araç üretimi ve Fiat, Peugeot, Citroën gibi markaların modellerini üretir.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (Bursa)

Tofaş, 12 Temmuz 1968 tarihinde kurulmuştur. Türk Otomobil Fabrikası AŞ (Tofaş), Fiat'ın yüzde 37,8'i, Türkiye'nin Koç Holding'e ait olanların yüzde 37,8'i ve halka açık olan kısmı yüzde 24,4 ile ortak girişimidir. 

Tofaş, çeşitli otomobil ve hafif ticari araç modellerinin üretimini yapmaktadır. Fiat'ın modelleri olan Fiat Egea (Tipo), Fiat Doblo, Fiat Fiorino gibi ürünlerin üretimini sağlar. Ayrıca Peugeot ve Citroën markaları için bazı modellerin üretimi devam ediyor. 

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Türkiye'nin otomotiv endüstrisinin önemli bir parçasını oluşturur. Hem yerel pazarın desteklenmesi hem de ihraç edilen araçlarla uluslararası pazarda rekabet eder.

Ford Otosan Fabrikası (Kocaeli)

Ford Otosan Fabrikası (Kocaeli)

Ford Otosan, Ford Motor Company'nin. Türkiye'nin Koç Holding'e aittir. 1959 yılında kurulmuş ve Türkiye'nin en eski otomotiv parçalarından biridir. 

Ford Otosan Fabrikası, Kocaeli ilinde bulunmaktadır. Kocaeli, Türkiye'nin endüstriyel ve ekonomik açıdan önemli bir bölgesidir. Ford Otosan, yılda yüzbinlerce hafif ticari araç üretim kapasitesine sahiptir. Ana üretim birimi Ford Transit ve Ford Custom gibi ticari araçlar üretilmektedir. 

Ford Otosan'ın üretiminin önemli bir kısmı ihraç edilmektedir. Avrupa ve diğer pazarlara hafif ticari araç üretimi yapmaktadır. 

Hyundai Assan Otomotiv Fabrikası (İzmit)

Hyundai Assan Otomotiv Fabrikası (İzmit)

Hyundai'nin Türkiye'deki ortak girişimi olan Assan ile kurulmuş bir tesisi. İzmit'te bulunuyor ve Hyundai'nin belli modellerinin üretimini yapıyor. Hyundai Assan Otomotiv Fabrikası, Hyundai'nin Türkiye'deki ortak girişimi olan Assan ile kurulmuştur. Hyundai Assan, Hyundai Motor Company'nin yüzde 70'i Assan Grup tarafından, yüzde 30'u Hyundai Motor Company tarafından oluşturulmuş bir ortaklıktır. 

Fabrika, yıllık olarak binlerce araç üretim kapasitesine sahiptir. Hyundai'nin belirli modellerinin montajı bu fabrikada kalıcıdır. Hyundai Assan Otomotiv Fabrikası, Hyundai'nin belli modellerinin üretimini yapar. İzmit fabrikası özellikle Hyundai i10, i20 ve i30 gibi kompakt şirketlerin üretimi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (Sakarya)

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Toyota Motor Corporation'ın Türkiye'deki üretim tesisidir. Sakarya'da bulunan fabrika, Toyota'nın Japonya dışında ilk üretim tesisi olma özelliği taşır. 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (Sakarya)

Fabrika, yıllık olarak binlerce araç üretim kapasitesine sahiptir. Toyota'nın çeşitli modellerinin montajı bu fabrikada devam ediyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Toyota'nın belli modellerinin üretimini yapıyor. Üretilen modeller arasında Corolla Sedan, Corolla Touring Sports (station wagon), C-HR gibi modeller bulunmaktadır. 

Honda Türkiye A.Ş. Otomobil Fabrikası (Kocaeli)

Honda Türkiye A.Ş. Otomobil Fabrikası, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir otomobil üretim tesisidir. 1997 yılında üretime başlayan bu fabrika, Honda'nın Avrupa pazarında üretim yapmak üzere kurulmuştur. Aşamalı olarak sadece Civic modelinin üretimi için tasarlandı, ancak daha sonraki yıllarda Accord modelinin üretimine dahil edildi. Fabrika, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunmakta ve Türkiye'nin en büyük otomotiv üretim tesislerinden biridir.

Honda Türkiye A.Ş. Otomobil Fabrikası (Kocaeli)

 Honda Türkiye A.Ş. Otomobil Fabrikası, kaliteli üretim ve iş gücüyle tanınır ve Honda'nın Avrupa'daki genel üretim bölümünün önemli bir katkısını sağlar.  Honda 2021 yılında üretimi durdu ve kapandı.

Oyak Renault Otomobil Fabrikası (Bursa)

Oyak Renault Otomobil Fabrikası, Türkiye'nin Bursa ilinde bulunan önemli bir otomobil üretim tesisidir. 1969 yılında kurulan fabrika, Renault’unun Türkiye'deki ortak girişimi olan Oyak (Ordu Yardımlaşma Kurumu) ile Renault arasındaki iş birliği bağlantıları içeriyor. Fabrika, Renault’unun Avrupa ve dünya çapında üretim ağının önemli bir parçası oluşur. Burada Renault’unun çeşitli modelleri üretiliyor, bunlar arasında Clio, Megane ve yeni nesil model olarak tanıtılan Captur gibi popüler arabalar bulunuyor.

Oyak Renault Otomobil Fabrikası (Bursa)

Oyak Renault Otomobil Fabrikası, Türkiye'nin otomotiv depolarının temelini güçlendiren önemli bir tesis olarak biliniyor. Bursa, Türkiye'nin sanayi açısından önemli bir şehri olduğu için fabrikasının bulunduğu konumsal, lojistik açıdan da avantaj sağlar. Bu fabrika, Türkiye'deki otomobil üretiminin ve istihdamın artmasıyla birlikte artarken, aynı zamanda Renault’unun uluslararası pazarlardaki yapıları da güçlendirildi.

Mercedes- Benz Otomobil Fabrikası (İstanbul)

Aksaray ilinde bulunmaktadır. Aksaray, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Üretim Kapasitesi: Kamyon ve çekicilerin üretimi için tasarlanmıştır. Tesis, özellikle Mercedes-Benz Actros, Arocs ve Atego modellerinin montajını gerçekleştirir. İstanbul'da bulunmaktadır. İstanbul, Türkiye'nin en büyük şehri ve ekonomik açıdan önemli bir merkezdir. 

Mercedes- Benz Otomobil Fabrikası (İstanbul)

Bu fabrika, genellikle Mercedes-Benz Sprinter ve Vito gibi ticari araçların montajını gerçekleştirir. Yerel pazar taleplerini karşılamak üzere montaj operasyonlarına odaklanır. 

Montaj fabrikası, Türkiye'deki yerel taleplerin yanı sıra bazı araçları ihraç etmek için de kullanılmaktadır. Ancak üretimin büyük bir kısmı yerel taleplere yöneliktir.

TOGG Otomobil Fabrikası (Bursa)

TOGG'un fabrikası, Türkiye'nin Gemlik ilçesinde bulunan Bursa Serbest Bölgesi'nde inşa edilmektedir. Fabrikanın üretim kapasitesi ve planlanan üretim miktarı hakkında resmi bilgiler henüz yayınlanmamıştır. TOGG'un fabrikasında, Türkiye'nin yerli ve elektrikli otomobili için üretim yapılıyor. Bu otomobilin, SUV modeli ve sedan gibi farklı segmentlerde versiyonları üretiliyor.

TOGG Otomobil Fabrikası (Bursa)

TOGG'un fabrikası, Türkiye'nin otomotiv endüstrisinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Yerli ve elektrikli otomobilin üretimiyle, Türkiye'nin otomotiv sektöründe uluslararası alanda rekabet gücünü artırması ve sürdürülebilir bir gelecek için katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Kategoriler: Otomobil Dünyası