İstanbul ve Çevresinde Gezilecek 10 Yer
İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha bitirmek üzereyiz. Yeni yıl için dileklerimiz, beklentilerimiz ve hayallerimiz hazır; Sadece yılbaşının gelmesini bekliyoruz. Geçen yıl yaşanan olumsuzlukları unutur ve sadece öğrendiğimiz dersleri yanımıza alırız. Yeni bir yılı ve yeni bir başlangıcı karşılamak için sabırsızlanıyoruz.
1.AĞVA
Ağva, İstanbul'un gizli arka bahçesidir. Göksu Nehri ile Yeşilçay arasında kurulmuş tarihi bir balıkçı kasabası. Ağva, Latince'de "iki dere arasına kurulmuş köy" ve "su" anlamına gelmektedir. İstanbul'un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay dereleri arasında yer alan kıyı kenti. Göksu ve Yeşilçay dereleri Ağva'dan geçerek Karadeniz'e dökülür. Yeşilçay balıkçı teknelerinin uğrak yeridir. Göksu Plajı'nda oteller var. Akarsularda kano veya deniz bisikleti ile gitmek mümkündür. Motorlu teknelerle birkaç saat süren geziler organize edilebilir. 12 km. Uzak Hacil köyü, mağaraları ve şelaleleriyle ünlüdür. Kilimli ve Kadırga koyları yürüyüş için çok uygundur.
Ağva, İstanbul'un kuzeydoğusunda, bol doğa, iki yanından akan Göksu ve Yeşilçay nehirleri, Karadeniz'in masmavi suları ve lezzetli balıklarla çevrili bir doğa harikası... Ağva, İstanbul'a sadece 97 km. İstanbul, Şile ilçesinin bozulmamış yerlerinden biridir. Lüks bir rüya, ilkbahar ve yaz aylarında İstanbullular için daha çok sayfiye yeri olarak görülen Ağva, şimdi ise şehrin gürültüsünden kaçmak ve kışın sakin bir dinlenme yapmak isteyenlerin ilk tercihi. Göksu ve Yeşilçay derelerinin İzmit'in Çal Dağı'ndan doğup Karadeniz'e döküldüğü yerde, zamanla oluşan bir haliç üzerine kurulu bu şirin şehrin belki de en çekici yanı, bu derelerin yemyeşil kıyıları. . Oteller ve restoranlar burada inşa ediliyor ve bölgenin tüm cazibe merkezleri bu plajlarda gerçekleştiriliyor.
2.Büyükada
Büyükada, İstanbul'un en büyük adasıdır. Yüzey 5.4 kilometrekaredir. Maltepe sahilinden uzaklığı 2300 metredir. Adada biri güneyde diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe vardır. Güneydeki dağ ise deniz seviyesinden 203 metre yükseklikteki Yücetepe'dir. Kuzeyinde İsa Dağı vardır. Seyahatnamelerin ve tarihi olayların gösterdiği gibi Bizans ve Osmanlı dönemlerinde iskan görmüştür. Büyükada'nın 19. yüzyılın ilk yarısında yaklaşık 3.000 olduğu tahmin edilen nüfusu, adalara feribot seferlerinin başlamasıyla artarak 20. yüzyılın başlarında 5.000'in üzerine çıktı. Bugün adanın nüfusu 8.000 civarında, ancak ada yaz aylarında günübirlik geziler ve yaz konaklamaları nedeniyle kalabalıklaşıyor.
Büyükada, tarihi limanı, kapalı çarşısı, çay tarlaları, kafeleri, istiridyeleri ve ünlü balık lokantaları ile ziyaretçilerini oldukça keyifli bir ortamda ağırlamaktadır. Büyükada Gezi Rehberi (Gezi Yerleri, Aktiviteler, Plajlar, Öneriler) Adada Elektrikli Araba veya Bisiklet Turu, Yazın Büyükada Sahilinde Deniz ve Kum Keyfi, Kilise ve Aya Yorgi Manastırı, Rum Yetimhanesi, Ada Müzesi , Yemek ve içmek için bir sahil restoranı gibi bir çok gezilecek yerler mevcuttur.
3.Abant
Bolu'nun 34 kilometre güneybatısındaki Abant Dağları'nda oluşmuş bir krater gölüdür. Parkta yüksekliği 1400m ile 1700m arasında olan birçok tepe vardır. Abant Gölü yıl boyunca nefes kesen bir güzellik sunuyor. Abant, popüler bir tatil destinasyonu olup, günübirlik geziler ve gecelemeler için ilk tercihtir. Göl 127 hektarlık bir alanı kaplar ve deniz seviyesinden 1.328 metre yüksekliktedir. Yer altı sularıyla beslenir. Derinliği 18 metredir. Abant Gölü ve çevresinin zengin bitki örtüsü ve büyük açık hava rekreasyon potansiyeli nedeniyle 1988 yılında 1196,5 hektarlık bir alan koruma amaçlı “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.
Abant Gölü flora ve fauna açısından oldukça zengindir. Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ve ormangülü, civanperçemi, ela, muşmula, papatya, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğreltiotu, ahududu, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, Melek kuyruğu ve çayır otu baskın ağaç ve çalılardır. Abant Gölü kıyıları çok sayıda su bitkisi ve nilüferle kaplıdır. Çevresi 7 kilometre olup, yıl boyunca farklı güzel manzaralara sahip Abant yapılabilecek aktiviteler vardır; Ücretsiz turizm danışma merkezi, Abant Tabiat Parkı girişindeki Tabiat Müzesi ziyareti, piknik, kampçılık, balık tutma, yürüyüş, bisiklet, üstü açık araba, binicilik, yamaç paraşütü ve çok daha fazlası mevcuttur.D-100 Ankara-İstanbul karayolu ile 203 km'lik TEM karayolundan ayrılan 22 km'lik karayolu ile ulaşılmaktadır. Bolu'ya 34 km, Ankara'ya 225 km ve İstanbul'a 258 km uzaklıktadır. Bolu merkezden Abant Gölü'ne şehir merkezinden iki saatte bir kalkan özel halk otobüsleri bulunmaktadır.
4.Polenezköy
Doğanın yeşil kalabildiği, insanların ihtiyacı olan saygıyı gördüğü yerlerden biri olan, İstanbul arka bahçesi de diyebileceğimiz Polonezköy'e geldiğinizde İstanbul'un kalabalığından, gürültüsünden ve stresinden bir anda arınıp, yürürken bir anda kendinizi arınmış hissedersiniz. çam ağaçları ve yeşilliklerle çevrili yollardan. Köyün girişinde sizi tarihi bir kilise ve mezarlık karşılıyor. Yaklaşık yüz metre sonra güzel köy meydanına ulaştığınızda Polonezköy'ün güzelliklerini yaşamaya hazırsınız demektir. Doğayla iç içe ve huzur dolu güzel bir hafta sonu için en popüler yerlerden biri olan Polonezköy, İstanbul'da pek çok aktivite sunuyor. Polonezköy'de hafta sonu, günübirlik gezi, piknik, barbekü, doğa yürüyüşleri, bisiklet, lüks ve kaliteli restoranlarda akşam yemeği, kafe ve fırınlarda çay, kahve ve pasta, kır düğünleri, nişan, özel günler, partiler. toplantı ve seminer gibi birçok seçeneği değerlendirin.
5.Uludağ
Uludağ, Marmara bölgesinin en yüksek dağıdır. 2543 metre yüksekliğe sahip bu eşsiz dağ, Bursa'nın en görünür doğa harikalarından biridir. Uludağ'ı ünlü yapan ise kış sporları düzenleyen, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken dünyaca ünlü bir kayak merkezi olmasıdır. Marmara'nın en büyük şehri olan İstanbul'a olan yakınlığı da çok sayıda ziyaretçi çekmesinde önemli bir etkendir. Sadece turistlerin ziyaret ettiği bir yer değil Uludağ, kış sezonunda da öğrencilerin düzenlediği kayak aktivitelerinin devam ettiği bir yer. Şehirden kolayca ulaşılabilen bu dağ, misafirlerine Bursa'nın güzelliklerini ve lezzetlerini keşfetme fırsatı sunuyor. Uludağ, ülkemizin en erişilebilir turistik yerlerinden biridir. Uludağ'a başta İstanbul olmak üzere birçok Marmara şehrinden deniz yoluyla ulaşım sağlanmaktadır.
Bursa'ya feribotlar en iyi ulaşım lokasyonlarından biridir. Ayrıca buraya hem hava yolu hem de karayolu ulaşımı ile ulaşım oldukça kolaydır. Birçok turist dağın eşsiz güzelliğini görmek için Bursa'ya uçuyor.Uludağ sadece kayak ve kış sporları ile tanınan bir yer olsa da ilkbahar ve yaz aylarında da görülebilen doğal güzelliklere sahip bir yerdir. Özellikle açık havalarda, dağın etrafındaki manzaralar unutulmaz fotoğraflar çekmek için harikadır. Sonbaharda ise kaplıcalar farklı bir deneyim yaşatır. Yaz aylarında bölgenin tarihi yerlerini gezebilir, Bursa'nın eşsiz lezzetlerini tadabilir ve ovalarını gezebilirsiniz. Görülmeyi bekleyen yerlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
6.Belgrad Ormanı
İstanbul'da kalan en önemli yeşil alanlardan biri de Belgrad Ormanı. Doğal oluşumu nedeniyle gerçek bir hazine olan bu şehirde yaşayanlar için. Şehrin bir köşesinde gizlenmiş yemyeşil bir dünyadır. Rekreasyon alanları, su kemerleri, doğası ve huzurlu ortamıyla Belgrad Ormanı, İstanbulluların soluklanmak için mola verdiği Sarıyer'de yer alıyor.
Belgrad Ormanını kendiniz görmelisiniz. Ancak içinde saklı birçok hazine vardır. Burası gerçekten şehrin ortasında bir vaha gibi. Belgrad Ormanı'nda görülen önemli yapılar hiç şüphesiz bentler, yani su kemerleridir. Belgrad Ormanı'nda 17. ve 19. yüzyıllar arasında inşa edilmiş altı sur bulunmaktadır. Bunlar arasında Great Bent'i mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. En genç baraj olan Sultan Mahmut Regülatörü de görülmeye değerdir. Bunların dışında orman içinde bir gölün kenarında nadiren ahşap bir iskele bulursunuz. Burada harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
7.Kartalkaya
Kartalkaya 2200 metre yüksekliği ile etkileyici bir dağdır. Yöre kartalların yurdu olduğu için Kartalkaya olarak anılmıştır. Batı Karadeniz illerimizden Bol'da ünlü Köroğlu dağlarında yer almaktadır. İlin güneydoğusunu kapsayan alan çam ormanları ile kaplıdır ve yarı ılıman bir iklime sahiptir. Kartalkaya'da bir diğer önemli faktör ise kar kalınlığı. 3 metre kar bir çok bölgemize göre avantaj. Sürekli gelişim ile en iyi kayak merkezlerinden biri haline gelen bölge, pistleri ile profesyonel kayakçıları dahi kendine hayran bırakabilmektedir. Kaliteli kış otelleri ve kabinleri ile misafirlerini ağırlayan kayak merkezi, her mevsim binlerce turistin akınına uğruyor. Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu'ya 40 km, Gerede'ye 30 km, Ankara'ya 200 km ve İstanbul Kadıköy'e 300 km uzaklıktadır. Kayak merkezine otobüs ve araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.
8.Maşukiye
Kocaeli'nin Kartepe bölgesine bağlı bir ilçe olan Maşukiye, ilgi çekici yerleri nedeniyle değil, doğası nedeniyle son yılların en popüler yerlerinden biri. İzmit'e 20 km uzaklıkta bulunan bölge, özellikle hafta sonları bölgeye akın eden zenginler arasında popüler. Maşukiye, kuzeyinde Sapanca Gölü, güneyinde Kartepe ile harika bir doğaya sahiptir. Maşukiye gezilecek yerler listesinde yerin başında merkez gelse de çevrede restoranlar dışında pek bir şey yok. Bölgenin kirazlarıyla ünlü kiraz bahçelerine uğrayabilirsiniz. Ayrıca pazar günleri merkez meydanda kurulan meyve sebze pazarını gezebilir, taze ürünler satın alabilirsiniz. Meydanın diğer tarafında küçük el sanatları çarşısı adı verilen mini dükkânlar yer alır.
9.Balat
Balat, tarihi yapısıyla oldukça dikkat çeken bir semt olarak tanımlanıyor. Şehrin İstanbul kadar eski sayılabilecek bu bölümü Haliç kıyısına yakın bir yerde bulunuyor. Fatih ilçesine bağlı olan Balat'ın Fener ve Ayvansaray semtleri de komşudur ve Balat'ın tarihi yapısı oldukça fazla doğal güzelliğe sahiptir. Popüler kafeler ve popüler galeriler, bölgenin vintage tarzı bakkallarıyla aynı caddeleri paylaşır. Rum Patrikhanesi Ekümenik Bazilikası, Bizans kiliseleri ve sinagogları gibi yapılar; Yahudi, Ermeni ve Rum topluluklarıyla bölgenin kozmopolit tarihini yansıtır. Kariye Müzesi altın mozaiklere ve renkli fresklere sahiptir.
10.Burgazada
İstanbul'un irili ufaklı dokuz adasından üçüncüsü olan Burgazada, adını eski Yunanca'da "kale" anlamına gelen "pyrgos" kelimesinden alıyor. Burgaz'ın özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda ziyaretçisi oluyor. Kışın 1.500 kişilik sakin bir vaha olan Burgazada, yazın 15.000'e çıkıyor. Burgazada'ya nasıl gidilir sorusunun iki cevabı var: Birincisi Burgazada'ya giderken şehir vapuru bize yardımcı olacak. Burgazada'ya giden şehir hattı vapurları Eminönü, Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı'dan kalkmaktadır. Avrupa yakasındaki rıhtımlardan ortalama bir buçuk saat süren yolculuk, Bostancı'dan vapura binerseniz yaklaşık 30 dakika sürüyor. Adanın birçok yeri sadece doğaya aittir.
Adanın her yerinde denizde yüzebilirsiniz. Adanın denizi İstanbul'un son temiz yerlerinden biridir. Ayrıca en ormanlık adalardan biridir. Denize ulaşmak için Çamakya, Arka Koy, Ön Koy ve Yalancı Kaya'yı kullanabilirsiniz. Bu konumlardan herhangi biri için herhangi bir ücret alınmaz. Adada faytona binmek mümkün. Kalpazan Kaya'ya faytonla giderken çok güzel doğayı görme şansı bulabilirsiniz. Adanın arka tarafı kayalık olduğu için adanın etrafını tam tur yapmak imkansız. Islanmayı göze alabiliyorsanız, sahilden tüm ada turu maceralı olabilir. Adanın en güzel yerlerinden biri de Bayrak Tepesi. Güzel ormanın içinden adanın zirvesine ulaşacak ve eşsiz bir manzara göreceksiniz. Ayrıca adada iki kulübümüz var, birincisi Türkiye'de uzun yıllardır su sporları yapan Adalar Su Sporları Kulübü, ikincisi ise Burgazada Deniz Kulübü.
İstanbul ve Çevresinde Araç Kiralama
Son zamanlarda turistik bölgelere ulaşım kolaylığı için araç kiralama talebinin artması ve arabakirala.com.tr müşteri memnuniyetine önem vererek günün her saatinde bütçenize uygun bir araç kiralayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygulama üzerinden konum ve tarih bilginizi girmek; Ardından bütçenize ve ihtiyacınıza uygun aracı ön ödemeli bir şekilde kiralayabilirsiniz.