Araç Periyodik Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Kontrollerin işlevselliğini ve korumasını sürdürmek için araca düzenli olarak servis yapılmalıdır. Araç bakımı genellikle belirli aralıklarla veya belirli kilometrede bir yapılır. Ancak kullanılan servis aralığı araç üreticisi, modeli ve çalışma koşullarına göre belirlenir.
Aracınızın daha sağlıklı çalışması, güvenli sürüşü garanti etmesi, motor, şanzıman ve alt takımın uzun ömürlü olması için belirli kilometre ve aralıklarla muayenelerinin yapılması ve bazı parçalarının yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Araç Periyodik Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Bir araç mahfazası tipik olarak aşağıdaki parçaları içerir:
Yağ Değişimi: Araç motorunun sorunsuz çalışması için motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir. Yağ değişimi genellikle araç üreticisi tarafından kullanılan her kilometreden sonra veya belirli bir süre sonra yapılır.
Filtrelerin değiştirilmesi: Hava filtresi, yağ filtresi ve yakıt filtresi gibi araç filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu filtreler temiz hava sağlar ve korunmasına yardımcı olur. Periyodik bakımları aracın motor tipine göre 10.000 km'dir. ve katları, yani. 15.000 km. ve katmanlar halinde yapılmıştır. Dizel filtresi her programlı bakımda değiştirilmemelidir. Bu hem israfı hem de periyodik bakım fiyatını gereksiz yere artıran bir değişiklik. Dizel bir arabada, dizel filtresi her 30.000 km'de bir değiştirilir. Aynı zamanda faydalıdır.
Lastik kontrolü: Lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek ve korumak önemlidir. Ayrıca lastiklerin gelişim düzeyi ve genel durumu da incelenmelidir.
Fren Sistemi Kontrolü: Fren sistemi kontrol ünitesi olarak fren balataları, diskler ve fren hidroliği kontrol edilmelidir. Bu, güvenli bir fren sisteminin sağlanmasına yardımcı olur.
Şanzıman ve Diferansiyel Yağı Kontrolü: Otomatik şanzımanlı araçlarda şanzıman yağı, sigorta ile birlikte değiştirilmelidir. Ayrıca bazı ünitelerde diferansiyel yağlarının da düzenli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekmektedir.
Far bakım ve ayarları: Periyodik bakım aynı zamanda aydınlatma sistemi dediğimiz ampullerin, fren lambalarının ve sinyal lambalarının kontrollerini de kapsar. Far ayarı maalesef bizim için fazla üzerinde durulan bir konu değil ama karanlıkta far ayarı yapmadan araç kullanmak kaza riskini arttıran bir faktör.