Otomobil Dünyası

Araç Partikül Filtresi Nedir?

22.02.2023
İçerikler [göster]

Araç Partikül Filtresi Nedir?

Araç Partikül Filtresi

Partikül filtresi, dizel araçların yanması sonucu oluşan siyah partikülleri filtreleyen bir parçadır. Görevi, egzoz gazlarını partikül maddeden temizleyerek egzoz gazlarından partikül emisyonlarını azaltmaktır. Çıkışın hemen önüne konulan parça, hem işlevi hem de biçimiyle bir katalitik konvertörü andırıyor. Avrupa Birliği'nde Eylül 2009'da çıkarılan mevzuatla yeni nesil dizel otomobillerde zorunlu hale gelen DPF, çoğunlukla 1200°C'ye kadar dayanabilen seramik malzemeden üretiliyor. Silisyum karbür filtreler ise 2700°C'ye kadar olan sıcaklıklarda sorunsuz çalışabilir.

Araç Partikül Filtresi Ne İşe Yarar Nasıl Çalışır?

Yeni nesil otomobillerde standart hale gelen DPF, daha çok benzinli araçlarda kullanılan katalitik konvertör ile benzerlikler taşıyor. Katalizör, karbondioksiti başarıyla filtreleyebilir. Ancak dizel yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan azot oksitler ve azot dioksit gibi zararlı atık ürünlerin havaya karıştırılması yeterli değildir. Katı partikül filtresi ise bu bileşenlerin çevreyi kirletme ve insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olma riskini önemli ölçüde azaltır.

Araç Partikül Filtresi

Dizel partikül filtresi, doğaya ve insan sağlığına son derece zararlı olan hidrokarbonlar ve karbon monoksit ile motorun çalışması sonucu oluşan diğer partiküllerin atmosfere karışmasını engeller. Filtre bu amaçla aktif rejenerasyon gerçekleştirir. Belirli bir kullanım oranına ulaşıldıktan sonra otomatik olarak başlayan yenileme işlemi temel olarak dört adımdan oluşuyor. 

Araç Partikül Filtresi 

İşlemin ilk adımında motorun beyni olarak nitelendirilebilecek ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) partikül filtresi sensörlerinin tam uyarı vermesi ile temizleme işlemine başlar. Bu aşamada motor soğutma suyu sıcaklığının ideal olduğunu ve depoda yeterli yakıt olup olmadığını kontrol ederiz. İkinci aşamada dizel partikül filtresine yakıt püskürtülür. Böylece sıcak egzoz gazı yardımıyla yakıtın filtredeki zararlı maddeleri yakacak kadar yüksek bir sıcaklığa ulaşması amaçlanır. Yanma işleminden sonra elektronik kontrol ünitesi sensörler kullanarak filtre doluluk seviyesinin ideal seviyeye düşüp düşmediğini kontrol eder.

Araç Partikül Filtresi Temizlenmesi

Makinede temizlenen partikül filtresinin gözeneklerinin daha iyi açılması için önce partiküller araçtan alınarak makine ile temizlenir, ikinci bir tazyikli su ile arıtma da yapılır. Bu sayede aracınızı orijinal partikül filtresi ile kullanmaya devam edebilirsiniz. Partikül filtresini temizlemenin bir yolu rejenasyondur.

Araç Partikül Filtresi İçi

Partikül filtresini söküp makine ile temizlemekten daha uygun olacaktır. Ancak bunu yapmak için önce dizel partikül filtrenizin (dpf) doluluk seviyesini bilmeniz gerekir. Peki parçacık giderme, rejenerasyon ile nasıl çalışır? Bilgisayar yardımıyla aracınızın motoru yüksek devirlere çıkar. Yüksek sıcaklıklara ulaşan bir motor, partikül filtresinde kurum yakmaya başlar. Aynı zamanda aracınız siyah duman yayar. Yanmış bitkiler atılır ve eşyalar temizlenir.

Kategoriler: Otomobil Dünyası